Orvieto to miasteczko włoskie słynące ze spektakularnej lokalizacji. Ma zabytkowe centrum z piękną katedrą oraz pierwszorzędną kuchnię z białym winem. Miasto leży na wysokim, skalistym płaskowyżu. Od końca 8 wieku Orvieto należało do państwa kościelnego. W 12 i 13 wieku często tu bywał papieski dwór (papieże znajdowali tu spokój i zdrowszy klimat). Od 20 wieku miasto rozwija się jako ośrodek turystyczny. Atrakcje: gotycka katedra – 1 z najpiękniejszych zabytków architektury sakralnej we Włoszech. Ciekawy jest też pałac papieski. W katedrze w 1263 roku czeski kapłan nie wierząc, że w czasie eucharystii dokonuje się przemiana chleba i wina w ciało i krew Chrystusa. Podczas odprawiania mszy z opłatka trysnęła krew. Rok pózniej na pamiątkę cudu ustanowiono święto Bożego Ciała do dziś uroczyście tu obchodzone. Przysmaki z Orvieto: Orvieto to także nazwa sławnego białego wina. Wino białe występuje w wersji wytrawnej – secco, półwytrawne amabile i słodkiej – dolce. Miejscowe piwnice mają swoje sklepy w centrum miasta. Oprócz wina Orvieto znane jest też z wędlin z dzika i jelenia. Kolejny miejscowy specjał – szynka z białymi lub czarnymi truflami.