Winiarstwo na terenie Węgier jest 21 regionów winnych. Degustacja win odbywa się w zabytkowych piwniczkach winnych. Najbardziej znane są 3 regiony: Eger – wino czerwone, Balaton – wina białe np. Szigliget. Wyjątek stanowi Półwysep Tihani gdzie uprawia się także wino czerwone, Tokaj – b. znany region winny – produkuje się tu tylko wina białe: półsłodkie i słodkie, głównie deserowe wina do ciast. Wiogrona dojrzewają tu na glebach wulkanicznych (Assu, Samorodny nieco tańsze). Piwa (Węgry to kraj wina dlatego piwo nie jest tak popularne jak w Polsce. Najbardziej znane to Dreher). Wina oznaczone są nie gwiazdkami a puttoniem – im więcej tym lepsze i droższe wino. Ręcznie zbiera się grona z odpowiednią zawartością cukru (muszą być specjalne warunki: wrzesień opady, potem złota jesień i ochłodzenie). Tworzy się charakterystyczna pleśń. Zbiera się grona do plecaka, kosza na plecy. Tyle ile się ręcznie zbierze Gronów tyle wino ma puttoniów.